Széles szortiment, meglepetéssel
A pincészet Sörház utcai központja is szerepet játszik az idei borfesztiválon – árulta el lapunknak Wlasitsch Andrea, a Garamvári Szőlőbirtok igazgatója. A Garamvári pincészet idén is jelentős szortimentet vonultat fel, és egy újdonsággal is várja a fesztiválra látogatókat.
– Klasszikus, kifinomult, merész, játékos – olvasható a pincészet honlapján. Kifejtené, hogy milyen bor- és pezsgőtípusra gondol? Milyen szortimenttel kedveskednek a fesztivál közönségének?
– A budafoki borfesztivál számunkra az egyik legfontosabb boros rendezvény. Érezzük a hazai közeget, szeretnek, várnak, keresnek bennünket a vendégek. Széles választékkal szeretünk jelen lenni, hogy minél több termékből kóstolhassanak a fesztiválozók. Pezsgőink nagy ismertségnek örvendenek, boraink sok érmet, szakmai és közönségelismerést szereztek az idén is, így széles szortimentet szeretnénk kínálni. Pezsgőink közül a klasszikus a Classic Brut, a Tokaji Furmint Brut, a Sentimental sweet pezsgő, a kifinomult az Optimum Brut vagy a Prestige Brut Magnum, a merész a Brut Nature nyerspezsgőnk, és a játékos a Blanc Flear extra dry. A boraink közül klasszikus kategóriában a Lellei sorozatunkból a Chardonnay, Rose Gold, Muskotály, Rózsapusztai Merlot. A kifinomult kategóriába szinte az összes prémium borunk beleillik, ezekből az idén a díjnyertes Délidőlő Chardonnay-t, a Sauvignon Blanc-t, a Sínai Cabernet Franc 2019-et, illetve a Sínai Cabernet Sauvignont visszük a fesztiválra. A játékos kategóriában mindenképp ajánlom, és tavaly is nagyon nagy sikere volt a Lellei Cserszegi Fűszeres borunknak vagy a Zsongás gyöngyöző borunknak. A merész kategóriában mindenkinek ajánlom a Prémium Syrah borunkat. Tervezünk meglepetést, most debütál új termékünk, a Magnum palackban érlelt pezsgő, a Magnum Classic Brut.
– Visszatérő, állandó vendégek a budafoki fesztiválon. Mik az eddigi legkedvesebb emlékek?
– A budafoki borfesztiválon a kezdetektől jelen vagyunk. Fontos volt cégünknek, hogy a kerületi fesztivál egy igazán pörgős, színes, ugyanakkor mégis igazi borvárost megjelenítő fesztivállá alakuljon. Kezdetekben külön volt a Pezsgő tér és a Borudvar, itt mindkét helyen külön standot üzemeltettünk, és a cégünk központi telephelyét, a Sörház utcai pincészetet is kinyitottuk, átalakítottuk fesztiválhellyé koncertekkel, nyitott pincével, folyamatos pincesétákkal. Igazán kellemes emlékek fűznek a régmúlt koncertjeihez (St. Martin, Fenyő Miklós), és az elmúlt évek pezsgő forgataga az Oroszlános Udvarban is meghatározó volt. Még a covid idején sem kellett kihagynunk ezt az eseményt. Jó látni, hogy az embereket érdekli a technológia, a szőlő, amiből a boraink készülnek, és mindig örömmel hallgatják a tradicionális pezsgőkészítés fortélyait. Megismerik a technológiát, látják a több százezer palackot, ahogy csendesen érlelődik a pincében, és ezek után egész más hozzáállással ízlelték meg a többéves, természetes úton érlelődött buborékok által létrehozott nedűt.
– Ilyenkor szigorúan a munka van a középpontban, vagy van idő elmerülni a többi bor kínálatában, sodródni a fesztivál hangulatával?
– Ahogy említettem, szerencsére ezen a rendezvényen sok érdeklődő, kóstoló van, tele vannak a standok, így számunkra a fesztivál elsősorban munka. De ez természetes, hiszen mikor vendéget várunk otthon, az is elsősorban munka, mégis öröm, mikor azt látjuk, hogy mindenki jól érzi magát. Itt, Budafokon mi vagyunk a vendéglátók, szeretnénk ha minden idelátogató megismerné a borváros szereplőit, kínálatát, és jól érezné magát.
Szilágyi László